En av mina mostrar var känd i sju kyrksocknar för sina fantastiskt goda småkakor. Och det var något visst med kakfaten som dukades fram hemma hos moster och morbror när det var fikadags. Fika förresten, det var inte ett ord de använde. Elvakaffe, hette det istället. Moster bakade alla småkakor med smör, för det blev så mycket godare då, hävdade hon med bestämdhet. Både moster och morbror är borta sedan många år nu, men minnet av kakfaten som dukades fram, både i våningen i sta’n och i syrenbersån på landet, bär jag med mig. Och faktum är att ska det vara något till kaffet, så är småkakor bland det bästa man kan bjuda mig på. Jag äter hellre 2-3 olika sorters småkakor än en stor, kletig, kakbit med grädde till.
Jag har gjort några tafatta försök genom åren att baka småkakor, men det går inget vidare. Framförallt inte om degen ska kavlas. Såna äventyr slutar i allmänhet med att jag äter upp en del av kakdegen och kastar resten, efter att jag har skrapat upp kletet från bakbordet. Jag har helt enkelt inte så bra handlag med finlir, ska det bakas så ligger mina talanger mer åt matbrödshållet – lite rustikt, något att jobba med. Att kanalisera sina aggressioner när man knådar en limpdeg går alldeles utmärkt, men prova med en kakdeg – det går bara inte 😀
Idag ska jag iaf göra ett nytt försök – inspirerad av konferensen jag var på för ett par veckor sedan, där det fanns en ny bekantskap bland småkakorna som jag föll pladask för. Väl hemma mailade jag till konferensanläggningen och bad om receptet – men tyvärr har jag inte fått något svar 😦 Nu i veckan satt jag och bläddrade i mina gamla julnummer av Allt om Mat och gissa vad jag hittade! Jo minsann, där fanns receptet på kakorna jag blev så förtjust i. Så nu ska jag göra ett seriöst försök att baka småkakor idag. Håll tummarna!
Här om dagen slog det mig att det kanske var tur att de inte svarade och gav mig något recept. För många år sedan läste jag just i Allt om Mat om en tjej som blivit så förtjust i en kaka på ett lite finare fik i USA, så hon undrade om hon kunde få receptet. Visst fick hon det, men när hon skulle betala för fikastunden tyckte hon att det var lite dyrt. Inte så konstigt – fiket tog betalt för receptet och det var ganska mycket pengar det handlade om – jag tror nästan det var 100 USD. Som en ren hämnd skickade tjejen in sin historia till tidningen som publicerade både den och receptet. Lite kul, tycker jag 😀 Så summa summarum kanske jag ska vara glad över att jag inte fick receptet från konferensstället 😀
Tittar in och önskar dig lycka till med småkaksbaket! Det kommer säkert att gå hur bra som helst. Om inte annat så är ju deg också gott 😉
Småkakor är riktigt gott, men jag har också svårt att få till det när det gäller småkakor. Elvakaffe, då tänker jag på min kära farmor, hon tog alltid en påtår och den skulle vara på fatet, kommer ihåg hur gott det lät.
Hoppas att det gick bra för dig med dina småkakor!!
Kramizzzzz
Jisses!!! Hur ska jag fixa denna stund av läsning och lockande in i småkakevärlden….Jag är ett kakmonster och älskar småkakor…Därför har det för länge sedan slutats bakas dylika ting här i hemmet…Annars skulle Deercaten rulla fram….
Men jag älskar att komma till ”tanter” som bakar sju sorters kakor…och om de krusar om att ta en runda till runt fatet så är jag den första att mumsa i mig en omgång till…. 😉
Nåja…lycka till med bak och allt…
Kram
Jag är en katastrof när det gäller kakbak. Kan ha något med min ovilja att följa recept, det ska ju va så himla exakt och jag höftar helst 🙂 Hoppas dina kakor blev lyckade.
Det är nog därför även jag har så svårt för att baka småkakor. Men igår disciplinerade jag mig verkligen och vägde alla ingredienser t o m. Och det funkade!