Bottles

Vissa saker lär man sig snabbt. Andra får man jobba med lite längre. Och en del saker kräver lång tillvänjningstid och ett stort mått av envishet.

Mitt förhållande till whisky har inte alltid varit så gott som det är idag. Nej, det handlade om en process på 15 år innan jag trillade dit. 15 år av spott och fy, usch och blä och varför gör jag det här???

Kärleken kunde sitta med 2 cm whisky i ett glas en hel kväll och sniffa, sippa lite, låta det rulla runt i munnen och sedan undslippa sig ett ”ahhhhh”. Han var borta på kvällstid och träffade likasinnade och kom hem med långa listor på olika whiskysorter. Han kunde berätta om fantastiska smakupplevelser och om hur fyra tämligen likartade whiskysorter kunde smaka så helt olika.  Jag blev så avundsjuk – han hade ju tillgång till en dimension och en upplevelse som jag också ville vara med på!

Varför då alls bry sig – whisky hör ju inte till de saker här i livet som inte går att klara sig utan…Jo,det är nödvändigt tycker jag numera, men rent objektivt sett: Whisky kan man vara utan, men inte vatten. Så är det bara.

Men – jag tycker om god mat och gott vin. Jag uppskattar fin choklad. Jag är intresserad av mat – inte bara av att äta, jag tycker det är roligt att jobba i köket och uppskattar fräscha råvaror. Jag vill alltid prova det lokala köket och den lokala ölen om jag är på resa. På något vis tyckte jag att whisky borde ingå i repertoaren. Så jag bestämde mig – det skulle gå!

Och det gjorde det – via omvägen över irländsk whisky, Jamesons och Bushmills – lärde jag mig. Och nu uppskattar jag whisky så mycket att det är en självklar del i min packning om jag skulle hamna på en öde ö.

Det tog tid – men skam den som ger sig!

»

 1. Nej, vad härligt att se att det finns likasinnade här ute i blogglandet! Fann dig via Majsans sida. Är själv en älskare av whisky och choklad och allsköns njutningar, må det vara musik, litteratur eller något gott för gom eller kropp. Hit återvänder jag för att läsa… :-)Det ska bli kul.

 2. Hoppsan! Jag halkade in här av en händelse, men efter ett par raders läsning inser jag att vi defenitivt delar ett intresse.
  Lite kul med kvinliga intresserade, de växer inte på träd och tyvärr (eller lyckligtvis – beroende på hur man ser det) har jag inte förmånen att ha en fru med samma intresse.
  Ha het bra!

 3. Lustigt, jag började också med irländarna. Det är lite lättare, på något sätt. Men nu har jag fastnat för Islay. Tänk vad man kan förändras! Eller är det så att Islay är slutstationen?

 4. I så fall är jag inte riktigt framme än….eller ibland kanske jag är det eftersom jag tycker Bowmore är helt OK för det mesta och Laphroiag och Lagavulin smakar ibland. Fast dem vill jag gärna kombinera med något sött – och då är färsk Bassetts Lakritskonfekt en höjdare! 🙂

 5. önskar verkligen att jag en dag kan lära mig att tycka om just whiskey 🙂 men efter att ha läst vad du skrivit här så kanske kanske även jag har en chans! Tänk att få sitta en kall vinterkväll med en filt om benen, en bra bok och en god whiskey i handen att sippa på….mmmm…..tror definitivt att jag ska titta in här hos dig igen, lägger upp en länk till dig hos mig, hoppas det är ok..

 6. Tyvärr har jag alltför dåliga erfarenheter av Whisky – min mans favorit dryck.
  Njutningen består då i att vara till oigenkänlighet packad och den kan jag verkligen leva utan.

  Men jag är säker på att den kan nyttjas på ett betydligt mer civiliserat sätt.

 7. Hej!
  Vilken rolig blogg! Hittade hit via 7 Dagar/vecka. Kul att se att du gillar Whisky Min och min mans favorit är Caoil ila med vatten. Vi har också haft Laphroiag och Lagavulin som favoriter men efter att ha smakat 18 år gammal Caoil ila så blir det oftast det!
  //Monzan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s