Småkakor

Standard

kakorEn av mina mostrar var känd i sju kyrksocknar för sina fantastiskt goda småkakor. Och det var något visst med kakfaten som dukades fram hemma hos moster och morbror när det var fikadags. Fika förresten, det var inte ett ord de använde. Elvakaffe, hette det istället. Moster bakade alla småkakor med smör, för det blev så mycket godare då, hävdade hon med bestämdhet. Både moster och morbror är borta sedan många år nu, men minnet av kakfaten som dukades fram, både i våningen i sta’n och i syrenbersån på landet, bär jag med mig. Och faktum är att ska det vara något till kaffet, så är småkakor bland det bästa man kan bjuda mig på. Jag äter hellre 2-3 olika sorters småkakor än en stor, kletig, kakbit med grädde till.

Jag har gjort några tafatta försök genom åren att baka småkakor, men det går inget vidare. Framförallt inte om degen ska kavlas. Såna äventyr slutar i allmänhet med att jag äter upp en del av kakdegen och kastar resten, efter att jag har skrapat upp kletet från bakbordet. Jag har helt enkelt inte så bra handlag med finlir, ska det bakas så ligger mina talanger mer åt matbrödshållet – lite rustikt, något att jobba med. Att kanalisera sina aggressioner när man knådar en limpdeg går alldeles utmärkt, men prova med en kakdeg – det går bara inte 😀

Idag ska jag iaf göra ett nytt försök – inspirerad av konferensen jag var på för ett par veckor sedan, där det fanns en ny bekantskap bland småkakorna som jag föll pladask för. Väl hemma mailade jag till konferensanläggningen och bad om receptet – men tyvärr har jag inte fått något svar 😦 Nu i veckan satt jag och bläddrade i mina gamla julnummer av Allt om Mat och gissa vad jag hittade! Jo minsann, där fanns receptet på kakorna jag blev så förtjust i. Så nu ska jag göra ett seriöst försök att baka småkakor idag. Håll tummarna!

Här om dagen slog det mig att det kanske var tur att de inte svarade och gav mig något recept. För många år sedan läste jag just i Allt om Mat om en tjej som blivit så förtjust i en kaka på ett lite finare fik i USA, så hon undrade om hon kunde få receptet. Visst fick hon det, men när hon skulle betala för fikastunden tyckte hon att det var lite dyrt. Inte så konstigt – fiket tog betalt för receptet och det var ganska mycket pengar det handlade om – jag tror nästan det var 100 USD. Som en ren hämnd skickade tjejen in sin historia till tidningen som publicerade både den och receptet. Lite kul, tycker jag 😀 Så summa summarum kanske jag ska vara glad över att jag inte fick receptet från konferensstället 😀

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

5 responses »

 1. Småkakor är riktigt gott, men jag har också svårt att få till det när det gäller småkakor. Elvakaffe, då tänker jag på min kära farmor, hon tog alltid en påtår och den skulle vara på fatet, kommer ihåg hur gott det lät.
  Hoppas att det gick bra för dig med dina småkakor!!
  Kramizzzzz

 2. Jisses!!! Hur ska jag fixa denna stund av läsning och lockande in i småkakevärlden….Jag är ett kakmonster och älskar småkakor…Därför har det för länge sedan slutats bakas dylika ting här i hemmet…Annars skulle Deercaten rulla fram….
  Men jag älskar att komma till ”tanter” som bakar sju sorters kakor…och om de krusar om att ta en runda till runt fatet så är jag den första att mumsa i mig en omgång till…. 😉
  Nåja…lycka till med bak och allt…
  Kram

 3. Jag är en katastrof när det gäller kakbak. Kan ha något med min ovilja att följa recept, det ska ju va så himla exakt och jag höftar helst 🙂 Hoppas dina kakor blev lyckade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s