Svensk mat

Standard

Så här i 17:s sista skälvande dagar på svensk mark har den unga damen gjort många listor. En av dem handlar om mat. Det är speciell mat hon vill äta innan hon åker iväg. Flera av rätterna vill hon också laga själv så att de sitter något så när i fingertopparna. Värdmamman har nämligen aviserat att hon mer än gärna ser att 17 gör sig hemmastadd i köket och lagar lite av sin egen favoritmat till familjen då och då.

17 är egentligen en fena i köket. Hon bakar med bravur och backar inte för att ge sig på mer avancerad matlagning. Det finns bara en liten hake: Hon får inte vara stressad när hon jobbar i köket. Börjar något gå snett så tappar hon greppet rätt fort och då finns inte lugnet att tänka klart och hitta en väg att rädda situationen. Därför har hon tagit med sin laptop ut i köket när vi har jobbat tillsammans och där gör hon små noteringar i stil med ”Tänk på att dra ner värmen ordentligt när pannan väl är upphettad” och ”späd lite i taget, såsen tunnar ur efter en liten stund”.

Igår kväll stod kyckling under persiljetäcke på menyn. Till det serverades ugnsstekta färskpotatisar och sallad. Notering i 17:s hjälpdokument ”Den här såsen räcker egentligen till minst fyra personer, men den är så himla god att två kan sätta i sig allt utan problem” och ”Creme fraiche heter Sour cream i USA”. Idag ska vi trilla köttbullar. Det ska bli spännande att se vad 17 känner att hon behöver komplettera sitt hjälpdokument med då.

Annat som står på menyn de dagar som är kvar är:

  • färsk pasta med baconsås
  • broccoli- och skinkpaj
  • stekt lax med romsås
  • stuvade makaroner och falukorv

Blodpuddingen bestämde vi oss raskt för att hoppa över. Och eftersom potatisen är som den är just nu fick vi skippa raggmunk och kroppkakor. 17:s kommentar var ”då kan ju du laga det i höst och ta en bild på varje moment och skriva vad du gör och så lägga ut på bloggen. Det blir kalasbra”. Tja…varför inte?

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

13 responses »

    • Sure! Så här brukar jag göra:
      Hacka lite rödlök riktigt fint (eller salladslök eller gräslök). Blanda med creme fraiche, gräddfil eller matlagningsyoughurt. Rör i en burk röd caviar av något slag. På den här sidan bron finns ”Mixcaviar” i en liten bruk från Abba. Den är perfekt till såser eftersom det är lite större korn. Annars går det bra med vilken röd rom som helst. Salt och peppar ska i, om andan faller på gärna lite hackad dill också. Jag är förtjust i svartpeppar så det tar jag och grovmaler över det hela innan servering. Såsen mår bra av att stå och dra i kylen en stund innan servering. Smakar enligt 19 också alldeles förträffligt mitt i natten till kall färskpotatis och Mozart 😀

  1. Kul, hon får lära sej Farenheit också, minns när jag försökte bjuda svenskt och potatisen aldrig blev klar och köttet vi köpte var någon konstig bit…

    • Ja detär ett himla räknande hit och dit med Farenheit just nu….17 chattade med några ungdomar på skolan hon ska gå på igår och de undrade hur varmt vi har det nu. Själva hade de 99 F…..låter som det är VÄLDIGT varmt i Södern nu alltså 🙂

  2. Kul att 17 får dela med sig av svenska traditioner till sin nya familj! Hon kommer säkert att klara det galant!

    Vi äter ofta lax och igår provade jag en ny variant. Rev ca 150 g fetaost, blandade i 3 dl creme fraiche och några matskedar gräslök. Ostkrämen breddes över laxen som sedan tillagades i ugn. Romsås, nypotatis och sallad till!

    Hos oss brukar överbliven sås av njutas till chips. Gärna nattetid… Av husets manliga medlemmar…

  3. Så spännande att det snart bär sig iväg för henne… Hoppas hon får det bra och lyckas laga maträtter som passar andra också 😉 Blodpudding är ju inte det godaste. Det är bara gott med ungefär två skivor med sylt på.. Sen vill man inte ha mer 😉

  4. Nu blev man allt hungrig när man kikar in här men hur ska man nu bära sig åt för att ”spara” recepten på de vad det låter väldigt goda såserna?
    Framförallt ”kalla” varianter uppskattas hemma hos oss & lax och fisk överhuvudtaget äter vi ganska ofta…nästan så man blir orolig över alla nya ”rapporter” är det så nyttigt egentligen?
    Väldigt trevligt att värdparet vill ta del av den Svenska husmanskosten – ser fram emot hur man gör kroppkakor 🙂

  5. Lax med hyvlad västerbottenost och grädde i ugn är också gott. Jag vill då ha en sallad med något sött i exempelvis melon. God smakbrytare. Jag älskar lax, men är ganska ensam om det här i familjen 😦

    • Här är äter vi väldigt mycket lax – och alla gillar det. Att bryta salt med något sött är alltid en hit! Jag lägger till ditt laxrecept till listan ”det här måste provas” 🙂

  6. Wow, vad roligt att hon tycker att det är roligt att laga mat, 17. Skatan har aldrig gillat det … men låter sig förstås väl smaka … och alla tre barnen har blivit som jag. Även om Sonen ett tag ville bli kock.

    Sådan Moder sådana … Det smittar av sig.

    Tack också för receptet till såsen till laxen. Det är nämligen så, att trots att jag inte ”gillar” att laga mat, lagar jag all mat hemmavid ändå. Förstå det den som kan.

    Nu avundas jag 17 hennes värdfamilj som får smaka hennes rätter som är lagade med sån stor omsorg och kärlek. Det är inte fel att lägga ut recept på bloggen. Det är inte bara 17 som kommer att ”ta till sig dom”.

    Kramar!

  7. Det var väl riktigt klokt av henne att gå tillväga på det sättet. Notera eftersom. 🙂

    Du blir bjuden du med på maten ska du se.

    Hoppas du blir klokare av mailet 😉

    Ha en bra dag

    Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s