Årets bästa dag?

Standard

Julafton går iaf hemma hos oss efter ett superregisserat schema, allt görs enligt en bestämd ordning. Några måsten finns det – julspelet i kyrkan ska bevistas (jag avstod i år av hänsyn till andra människor – julen tar visst fram mina ädlaste sidor, tror jag), familjen vill se Kalle Anka (då står jag i köket, precis som min mamma alltid gjorde när jag var liten) och Karl Bertil är det ingen som vill missa. Däremellan ska det fikas, ätas och öppnas paket. Det kräver planering 🙂

Juldagen är något helt annat. Man plockar lite kalla rester från kylskåpet till frukost (varför är kall stekt prinskorv mycket godare än nystekt?), zappar lite på TV:n, tar en extra kopp kaffe, tittar lite på julklapparna, munhuggs med ungdomarna och man såsar runt i morgonrock även när juldagsmorgon slutat att glimma för länge, länge se’n. Totalt kravlöst, lugnt och avslappat.

Man kanske skulle införa fler juldagar i almanackan?

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

8 responses »

 1. Låter som en bra idé. Vuxna människor som hela dagen såsar runt i nattkappor (ja, jag är inne på 1700-talssvenska just nu) finner inte på hyss – såsom bilköer, stress, bankärenden, valtal och andra märkliga påhitt. Fi donc! Vuxna människor i nattkappor vet att ta det lugnt och begrunda tillvaron på ett filosofiskt och fint sätt. De kalla prinskorvarna gör sitt till.
  Kan vara något för FN att ta efter? Så fort det börjar hetta till och förhandlingarna låses – av med kostymerna och på med nattkapporna, fram med fat av kalla prinskorvar?
  Vi skulle få en ny värld, sanna mina ord.
  Njut av din dag. Det tänker jag göra.

 2. Här blev det kalvsylta och rödbetssallad till frukost, en fruktansvärt stor kopp kaffe. Men innan dess hade jag, arma människa, klivit in i duschen och dragit på mig vardagskjol och trist tröja, skönt efter gårdagens uppsträckta klädsel.
  Dessutom funderar jag på att dammsuga… ja, suck, det är inte konstigt världen ser ut som den gör 😉

 3. Inte en dag i vårt avlånga land mer än en… julafton…där alla människor gör nääästan samma sak… samtidigt. Åtminstone är er julaftonsritual så gott som densamma som vår… och juldagens också… med lugn och ro och begrundan och … julbordsrester… promenader i friska luften. I år hade en simhall hyrts till familjen så mellan 5 och 6 pm simmades, plaskades, bastades det i varmt eller ljummet vatten. Sen gick vi hem och drack glögg och åt mer rester. Kram och God fortsättning på annandagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s