Banghamn?

Standard

Jag var lite skeptisk till att bo på ett hotell i Bangkok som ägs av en dansk och som erbjuder såväl smörrebrödsbuffet till lunch som köttbullar och potatismos till middag. Lite väl mycket ”finns det svenskt kaffe på grisfesten” var min spontana reaktion. Men när vi kom tillbaka till Bangkok efter en veckas sol och bad var det faktiskt just köttbullarna som snudd på räddade livet på 16.

Mitt i sol och bad-veckan åkte vi på en snorkelutflykt. Vi hade en helt underbar dag ute till havs. Solen sken och det var gott om plats på båten som tog oss ut i skärgården. Eftersom vi var så få hade killarna som jobbade på båten tid att prata och skoja med alla. På transportsträckorna mellan öarna bjöds det på frukt och dricka, mat och fika. Långt borta i fjärran såg vi Kambodjas kuststräcka när vi kryssade fram mellan öarna i skärgården i ett behagligt tempo.

Snorklingen var fantastisk. Vattnet var kristallklart och siktdjupet stort. Det var ungefär som att simma i ett akvarium. Vi gjorde också ett strandhugg på en paradisö där korallsanden lyste vit och eremitkräftorna pilade runt på stranden. En av killarna på båten plockade försiktigt, försiktigt upp sjöborrar och sjögurkor från botten som vi fick titta lite närmare på innan han varsamt släppte ner dem i havet igen. Det var en riktig heldag!

På kvällen var vi alla fyra ganska möra – frisk luft, mycket snorklande, intensiv sol och kanske lite dåligt med både vätska och mat tog ut sin rätt. Vi åt en tidig middag och stupade i säng. Vid midnatt väcktes jag av 16 som inte mådde bra. Magen var i uppror, hon frös och svettades om vartannat. Det blev en orolig natt. Dagen därpå fick vi turas om att bada och se till att 16 fick i sig vätska. Hon var helt utslagen. Att äta var inte att tänka på. På darriga ben följde hon med oss ner till hotellets restaurang. Vi beställde steamed rice åt henne, hon fick ner en knapp tesked, sedan blev hon grön i ansiktet och var tvungen att bli ledd ner på stranden där hon ramlade ihop i en liten hög.

16 har ungefär samma kroppsform som ett sugrör 🙂 och hon klarar inte av att slarva med maten. Mat och sömn på bestämda tider är hennes melodi. Nu förstod hon att hon var tvungen att äta, men kunde bara inte förmå sig att tvinga i sig något. Vi kämpade på med vätska, men inget mer gick att pilla i sugröret. Natten som följde blev lite lugnare och så var det fredag och vi skulle bli hämtade på hotellet klockan 12 för att åka de trettio milen tillbaka till Bangkok. 16 pillade i sig lite yoghurt och rostat bröd till frukost och det gick ganska bra.

Efter dryga två timmars bilresa blev 16 vit i ansiktet och började kallsvettas. Vi fick stanna på en mack och jag ledde henne till den enda lilla gräsplätt jag såg där hon la sig ner, jag satt bredvid och klappade på henne medan testosteronfalangen letade dricka och något sött som kunde få lite fart på 16. Rätt vad det var stod en äldre thailändsk man framför oss. Av hans gester att döma förstod jag att han undrade hur det stod till och om han kanske kunde göra något. Så kom en liten man till. Och en till. Fasligt vad mycket gubbar det springer här, tänkte jag, lyfte blicken och såg vad som fanns mitt emot den lilla gräsmattan. Herrarnas utomhusurinoar – hoppla, hoppla 🙂 16 piggnade till litegrann och vi kunde fortsätta resan tillbaka till Bangkok.

På kvällen gick vi på minsta motståndets väg- vi åt middag på hotellet innan vi gav oss ut i Bangkoknatten. 16 kunde bara inte tänka på thaimat utan att bli grön i ansiktet, så hon beställde köttbullar och potatismos. Lite orolig var hon – hon MÅSTE ju äta och man kan ju undra lite hur köttbullar och mos smakar i Bangkok. Det kan ju bli hur fel som helst.

köttbullarNär 16:s tallrik stod på bordet visade den sig innehålla handrullade köttbullar och en liten hög med pressgurka. Det fanns en liten skål med lingonsylt, en såskanna med gräddsås och en karott med potatismos också. 16 började äta och ljuset tändes i hennes ögon och färgen kom tillbaka på kinderna. Det var så häftigt att se hur hon så tydligt piggnade till mer och mer i takt med att köttbullarna försvann i hennes mun. Jag fick den stora äran att smaka EN köttbulle med mos, sås, sylt och gurka och det var himmelskt gott! Välkryddat och lagat med omsorg.

Dagen därpå drev 16 igenom ännu en middag på hotellet – då satsade hon på ”Raggmunk och flåsk”. Lika gott och vällagat det, trots att det kan vara svårt med å och ä för någon som inte har svenska som första språk 🙂 Jag skäms nästan att erkänna det, men jag åt tre smörrebröd till lunch den dagen….komplett med rödkål och remoulade och leverpostej och rostad lök och allt. Det smakade underbart och var precis som att äta en bättre lunch i Köpenhamn. Vi enades om att döpa om sta’n till Banghamn och kulturblandningen är förlåten – köttbullarna fick fart på 16 igen och det är vi SÅ glada och tacksamma för!

Och det var väl Thailandsresan i ett sammandrag. Med tanke på höstrusket de senaste dagarna så är jag liiiite avundsjuk på Skatan som snart får åka ner till solen och värmen 🙂

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

10 responses »

 1. *skratt* va fyndigt..Banghamn,,, skönt att det vände för 16, fy bubblan för att bli så där i främmande land långt hemma från trygga sängen. Ja du köttbullar kan vara rena meducinen det! Må så gott och ha en fin torsdag *kraam*

 2. Huga så lätt jag hade att känna in mig i 16, vilket tur att köttbullarna fanns så att det blev fart på henne igen.
  Det är så vidrigt att bli sjuk utomlands ofta i kombination med att man ska resa vidare eller har bokat olika saker. Min son blev så där risig när vi var i Egypten efter att de var iväg och snorklade en hel dag… undrar just hur hygienen på båten var?
  Själv fick jag en släng av magsjuka som inte utvecklade sig och det är jag evigt tacksam för, inte så kul att må skunk när det nästan är 40 grader ute.
  Kram

 3. Vissa klassiker står sig i längden och är inte att förakta även om man är på främmande ort! Men vilket tur att 16 piggnade till för sjuk utomlands är ingen hit…

  Vid ett tillfälle åkte jag på en rejäl åkomma utomlands så i ett par dagar njöt jag av barnmat på burk. Kan rekommenderas om ”dansken” inte finns i närheten!

 4. Jadå – 16 mår prima! Hon hämtade sig ganska snart så fort hon började äta igen. Det var nog egentligen ingen magbacill hon åkte på, utan bara en reaktion på sol, saltvatten och lite för lite vätska. Är man smal och tunn så har man ju inte så mycket marginaler att ta av.

 5. min fru säger att 16 drabbades av ”sun poisoning”, ganska vanligt när turister åker till tropiken och är hela dagar ute i solen…hon är ju från Karibien, så hon har sett det ett antal gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s