Hurra för alla vänsterhänta

Standard

Idag är det de vänsterhäntas dag upplyste 16 mig om alldeles nyssens. Och så visade hon en artikel på Aftonbladet.

16 tycker att det är lite pestigt att vara vänsterhänt ibland. Köksredskapen är gjorda för högerhänta, en del grejer hon ska göra blir lite bakvända och det är lite trist att det man skriver på ett papper hela tiden skuggas av den egna handen.

Men om man ska tro artikeln i Aftonbladet så finns det flera uppsidor med att vara vänsterhänt. Vänsterhänta är överrepresenterade bland musiker, dirigenter och andra kreativa yrken. Flera kända konstnärer var vänsterhänta, t ex Picasso och Leonardo da Vinci. Vänsterhänta gynnas också i många idrotter eftersom de är svårare för motståndaren att ”läsa”. Brorsan är vänsterhänt och var i sin ungdom en mycket fruktad vänsterskytt på riksnivå i handboll. Så det kanske ligger något i det? Å andra sidan ska de vänsterhänta ha en försämrad språklig förmåga och det stämmer definitivit INTE på den vänsterhänta som bor under mitt tak 🙂 Hon är grymt snabb i repliken när hon sätter den sidan till.

16 är konstnärligt lagd, helt klart. Men idag är hon mest förbaskad för att konservöppnaren bar sig så dumt åt när hon skulle laga middag. Trots att det är de vänsterhäntas dag och allt 🙂

Så alla vänsterhänta – inklusive min dotter och min storebror – mottag mina varma gratulationer på er alldeles egen dag!

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

9 responses »

 1. Min svägerska är vänsterhänt och språk är inte hennes starka sida medan hon inte tvekar inför många kerativa projekt! Så det låter troligt! Grattis till 16!

 2. Tur att synen på vänsterhänta har förändrats. Jag har flera bekanta som tvingades ”jobba bort” sin vänsterhänthet. Med resultatet till exempel i form av livslånga komplex för den dåliga handstilen. Bara för att det var det man fick höra av opedagogiska lärare. Suck!!

 3. 15 är vänsterhänt, och jag är allt lite avis ibland på förmågan att kunna använda högerhanden lika bra som den vänstra…Språkligt har jag lagt märke till att det tog aningens längre tid för honom än för de andra syskonen att lära in, i övrigt så ”kopplar” han otroligt snabbt! (träffande repliker etc)

 4. Högerhänta som jag brukar dessutom ha svårt att läsa vad som vänsterhänta skriver, för det ser ofta ut som om en kråka promenerat på ett papper, med bläck i fötterna!

 5. Stämmer till viss del det där, maken är konstnärligt lagd, kan väldigt mycket knasiga saker. Men för honom är inte köksredskapen ett problem, han kan använda höger också. 🙂

 6. Ja det kan nog vara knepeigt för vänsterhänta kan jag tänka mig..tänk att vara ambidexter..byta lite hipp som happ. Min mor skar av sig senan i höger hand för väldigt många år sedan och hon blev faktiskt en duktig vänsterhands användare under ett halvår..det tjorvade så fruktansvärt med helningen för henne.

  Det var i julstöket dessutom så jag som endast var i 15 års åldern, fick stå för sillsalladen, tursamt nog hade hon gravat laxen klart, för det var den som bar skulden till hennes skada, hon slant på fisk skam!!

  I yngre år brukade jag försöka träna mig att skriva med vänster, ville ju vara vänsterhänt, men läraren bad mig börja skriva med höger igen..hahah

 7. Jag har en vänsterhänt väninna… och nå´n mindre språkligt handikappad än hon finns inte på denna jord…munnen går i ett…Men jag gratulerar förstås din 16, har också hört om alla avundsvärda sidor… Kram från Skatan

 8. Jag är högerhänt men när det kommer till alla former av sport såsom golf, innebandy, handboll etc, ja, då är jag vänsterhänt. :0)
  Hoppas att du har det bra.
  Kram från mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s