Röda Näsan till er tjänst

Standard

18 fick ett skojsigt uppdrag här om dagen. En kompis ringde och undrade om 18 kunde tänka sig att låna hennes familjs bil och köra ner familjen på stan, åka hem igen och sedan komma tillbaka och hämta dem ett par timmar senare när middagen med tillbehör var avklarad. En liten ersättning som tack för besväret var också inblandad.
Med ett tre veckor gammalt körkort tackade 18 ja på stående fot. Men han kollade en extra gång att kompisens föräldrar verkligen skulle med och att de var införstådda med det hela. 

Det fick mig osökt att tänka på Canada och Opération Nez Rouge eller Operation Red Nose som det heter om man hellre pratar engelska – ett projekt som syftar till att få bort förare som av olika anledningar gör bäst i att låta bilen stå en dag/kväll/natt från vägarna.  Det vanligaste är kanske att man är på fest och inte vill avstå från vinet till maten men måste få med sig bilen hem. Men Röda Näsan rycker ut även till den som drabbats av värmeslag 🙂 eller plötslig trötthet. Det handlar om att erbjuda ett tryggt och säkert sätt att komma hem.

När du ringer Röda Näsan kommer tre personer i en bil. Två personer tar hand om dig och din bil (den ena kör, den andra läser karta) och den tredje åker som följebil och plockar upp de två andra när uppdraget är slutfört. Det hela kostar inget, men du är välkommen att donera en summa pengar som Röda Näsan sedan lämnar vidare till olika verksamheter för ungdomar.

Det här bygger, som så mycket annat där borta i väster, på volontärers frivilliga, oavlönade arbete. 2007 hade Röda Näsan nästan 54 000 volontärer verksamma i Canada, de flesta i delstaten Quebec och man samlade in mer än 1,3 miljoner dollar till ungdomsverksamhet. En enkel och väldigt genial idé!

18 funderar nu allvarligt på att sätta upp en liten Röda Näsan-filial här i stan 😀

Bilden lånad från www.operationnezrouge.com

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

10 responses »

 1. Såg nyligen ett program om det här. Jäkligt smart var min tanke. En och annan mycket överförfriskad nisse plockades upp. Väldigt roligt och väldigt imponerande att dom som plockade upp dom stod ut. 🙂

  Kramar

 2. Jaha – har det varit på TV!
  Jag kom i kontakt med Röda Näsan när jag var i Canada och hade glömt bort det hela fullständigt, men minnet kom tillbaka när 18 var ute och lekte taxi här om dagen. Deet kanske finns på flera ställen?
  Kul att höra av dig, förresten Amlor! Kram på dig!

 3. Ja, men det låter verkligen som ett lovvärt initiativ! Alkohol och bilkörning hör ju absolut inte ihop men det finns för många som tummar på den regeln. I alla fall enligt olycksstatistiken!

 4. Jag instämmer helt med föregående talare, vilken bra idé!! Det är ju fantastiskt, många borde verkligen lämna bilen kvar efter ett intag av alkohol. Hoppas att Sverige anammar detta.

  Ha det så bra
  Kram/IKA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s