Lever

Standard

Idag har jag gjort något som sannolikt kommer att dela bloggosfären i två läger – det ena som förstår precis och det andra som skrynklar ihop hela ansiktet, säger uäck och NÄSTAN gör sig redo att springa ut och kräkas.

Det blev ingen matlåda att ta med till jobbet idag så jag kollade menyn hos butiken med take-away-husmans. Mungiporna gick i topp när jag såg vad som var Dagens: Lever Anglais.

Eftersom jag vet att det råder delade meningar om huruvida lever är att klassa som människoföda eller ej informerade jag mitt lunchsällskap om vad jag hade i kikaren. ”Då följer jag med” sa sällskapet, ”annars kommer jag bara att bli avundsjuk och sitta och dregla över din matlåda”. Sagt och gjort, vi hämtade varsin låda med lever och gick tillbaka till jobbet för att äta.

Jag har inte lyckats få någon i familjen att äta lever, därför står det inte särskilt ofta på menyn här hemma. Någon gång när jag är ensam hemma kan det bli av, men det är jag inte särskilt ofta och nu är det många år sedan det sist begav sig. Så gissa om jag var taggad 🙂

När jag gör Lever Anglais bryner jag först en hackad gul lök, bacon och kapris. Sedan steker jag kalvlever i skivor ytterst försiktigt, de får inte vara helt genomstekta, men heller inte röda. Jag vispar ur pannan med grädde, lägger fräset uppepå leverskivan och serverar det hela med kokt potatis.

Av någon outgrundlig anledning hade den lilla butiken ersatt baconet med tunt strimlad skinka, ungefär sådan man kan få på pizza. Vad skulle det vara bra för? Levern var lite för genomstekt för min smak och den gula löken hade de hoppat över helt och hållet. Lunchsällskapet och jag konstaterade båda att våra egna versioner är betydligt bättre – men det var ändå helt OK. Man får ta det onda med det goda, typ 🙂

”Vad äter ni” frågade kollegan som stack in näsan i lunchrummet. ”Lever” sa vi i kör. ”Åh fy fasen….” sa kollegan, vände på klacken och sprang ut, fortare än kvickt.

Är det någon kvar som klarade av att läsa hela inlägget 😀

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

14 responses »

  1. Jo jag klarade av det fast med viss möda. Fy f*n vad snuskigt-och ni var flera som åt? Är det något speciellt med er sörlänningar? Självspäkning låter det som, nej tacka vet jag en rejäl biff och rödtjut 🙂

  2. Jag klarar inte av att äta lever. Inte sedan jag hade tillsynsläraren ståendes över mig då jag gick i tvåan och tvingade mig att äta levergryta. Jag slevade in och svalda sedan kom allt i retur. Tillsyningsläraren skrev på stående fot ut ett intyg att jag slapp är lever i framtiden.
    Lever åt vi inte hemma då jag bodde hemma. Jag kan förstå dem som gillar lever och låter Er äta den i fred. Bara så länge jag slipper.

  3. Jag är kvar inlägget ut! Lever kan vara såååå gott! Exet var (är) en fena på att tillaga leverrätter, men nu blir jag nedröstad av ungarna varje gång jag försöker mig på att planera in lever på veckomenyn 🙂

  4. Yeepee jag klarade att läsa allt, faktum är att jag älskar kycklinglever, gärna stuvad med gräddsås, mumsans!!!!
    Krmaizzzzz

  5. Jag är av segt virke så det gick bra! När jag var liten tyckte jag mycket om leverstuvning som serverades i skolan. Men i tioårsåldern smakade jag en tugga av en leverbiff och sedan dess kan jag inte äta lever!

    Ett undantag var dock den underbara lasagne som serverades på min lilla favoritkrog. Hemligheten var enligt kocken att de hade en aning kycklinglever i köttfärssåsen. Men det var då det! Nu vägrar jag lever totalt!

  6. Farmors leverstuvning älskade jag som barn, och skolbespisningens var god den också!
    Däremot har jag aldrig gjort några försök att laga till nåt i den vägen själv som vuxen – lite kräsmagad med råvaran i rått tillstånd så att säga..

  7. Jag hänger också kvar hela vägen :-)…och kan faktiskt äta lever bara jag slipper ta på den då den är rå…hua

  8. Jodå, läste hela inlägget. :0)
    Lever hör inte till mina favoriter, men jag tror jag ska ge det någon chans till innan jag avpolleterar det helt.
    Ha det gott

  9. Åhhh här har du leverälskaren som dräglade när du beskrev hur du vill ha din lever. Jag kommer som ett skott på en sån middag om du bjuder.
    Just det där att den inte ska vara genomstekt utan lite rosa mör i mitten mmmmm så gott. Jag kan berätta något äckligt här som handlar om mig. Den borde jag ju ha tänkt på när vi höll på med det där att skriva något ovanligt vi hade gjort. Ok alla äckelmagade gå och göm er…
    När jag växte upp hade jag B12 brist och fick till slut ta sprutor för att fylla på den där bristen. Då var jag så sjukt sugen på lever… rå lever att jag stod på Konsum och köpte en bit då och då som jag sen skar och åt som den var.
    Sen massor av år senare läste jag att i början före de kunde tillverka B12 på syntetiskt väg så överlevde en del med den bristen på att äta kilovis med lever varje dag. Det fattar man ju att man inte kunde överleva av att göra men när jag läste det så förstod jag hur klok kroppen är och visar oss på det den behöver. Därför har jag heller aldrig gjort stor sak av om ungarna åt upp varje gnutta när de var små för jag insåg att kroppen skulle visa dem vägen i ätandet.
    Även idag har jag inte svårt att smaka en bit rå lever när jag ska tillaga den som middag.
    Så var det med mitt äckliga inslag.
    Leve levern!

  10. Oj – rå lever är nog inte riktigt min grej tror jag! Men jag läste minsann hela din kommentar 🙂 Visst är kroppen finurlig med att känna av vad som behövs!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s