Jordskor

Standard

Ibland flyger minnena på en bara huxflux, från ingenstans nästan. Det hände senast igår.

Jag blev så nyfiken på MBT-skor som en del, Lightyliving och MärtaGreta t ex, skriver om här på bloggen. Så jag klickade på en länk och hamnade här. Det var intressant läsning och jag kände samtidigt hur ett minne började ta form långt bak i huvudet. Lite suddigt och fragmentariskt till att börja med, men allt klarare och tydligare varefter tiden gick där framför datorn. Plötsligt befann jag mig på en resa tillbaka i tiden.

Slutet på 70-talet – vi närmar oss pudelfrillornas pastelliga 80-tal där devisen ”Satsa på dig själv” råder. Jag går på gymnasiet, på stadens ”snobbskola”. Helveckade kjolar, knytblusar, pumps och pärlhalsband så långt ögat når. Moderat Skolungdom värvar den ena efter den andra i klassen. Kanske inte så mycket för det politiska budskapet hos en del, utan mera för livsstilen. Jag kände mig inte hemma där.

I samma veva flyttade brorsan söderut för att plugga. Hans hjärta hade klappat åt vänster länge och när han hamnade ett stenkast från Köpenhamn började han på att ta ut svängarna ordentligt 🙂 Hans klädstil smittade snart av sig på lillasyster – jag drog mig mer och mer åt den lilla grupp på snobbskolan som ekiperade sig i grön jacka från Fjällräven (med pandamärke, som jag åkte särskilt till Stockholm för att få tag på), palestinasjal, velourtröjor, näbbstövlar och jägarväska i ljust läder. Det hade bara fattats små, runda glasögon också! Klädvalet var min lilla protest mot direktörs-wannabeerna och de små damerna i min omgivning. Mitt val av klädstil hade egentligen inte något med politik att göra, snarare bekvämlighet. Jag kunde inte tänka mig att bli en liten dam vid 17 års ålder. Och ska sanningen fram kan jag inte tänka mig det nu heller, 30 år senare 🙂

En ny värld öppnade sig när broderskapet tog med mig över till Köpenhamn och visade en skoaffär där man sålde Jordskor, designade av Anne Kalsö. Hon hade hållt på med yoga under många år och var mycket medveten om hur viktigt det är att kroppens hållning är den rätta. Om man lutar kroppen bakåt och lägger tyndpunkten på hälen, istället för på framfoten, hamnar man i den hållning som är den naturliga för kroppen, menade Anne Kalsö. Och hänvisade till hur avtryck från bara fötter i sand ser ut – hälen ligger alltid lägre än tårna.
Brorsan viftade med sina svarta snörskor och berättade att det var det bästa köp han gjort på länge. Dyra – javisst, men oslagbart sköna (när man väl lärt sig att balansera på dem). Jag ville ha! Minst två par – ett par ljusa snörskor och ett par svarta slejfskor i mocka. Jag kommer inte ihåg hur jag lyckades få ihop pengarna, men jag vet att jag köpte mina två par Jordskor, älskade dem och använde dem nästan varje dag i ett par års tid. Så här i efterhand kan jag ju tycka att de var rätt fula – grova och klumpiga. Och det faktum att de svarta slejfskorna alltid skulle följas åt av tvärrandiga strumpor i skrikiga färger kan jag fnissa lite lätt åt idag. Hur såg jag ut, egentligen?

Men vad hände sedan med Jordskorna? Jag är i Köpenhamn då och då och inte har jag sett några Jordskor, som jag minns dem, inte. Som vanligt kom internet till min hjälp. Jag googlade och kan konstatera att Jordskorna lever i allra högsta välmåga, bl a i USA, Canada och England. Och de är riktigt, riktigt snygga – inte alls de pråmar jag minns från det proggiga 70-talet. Kolla stövlarna här, t ex! Det finns flera par sandaler jag skulle kunna tänka mig till sommaren också.

Jag ska nog ta mig en funderare på om jag inte ska köpa ett par Jordskor igen – men resten av outfiten tror jag att jag avstår ifrån 😀

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

10 responses »

 1. Precis så var alla klädda på min gymnasieskola med! Skor från Bally och Lyle and Scott tröjor var en självklarhet. Jag kände mig inte riktigt hemma i den stilen heller men i min klass fanns en mycket speciell tjej. Hon hade dessutom en väldigt personlig klädstil som jag och två andra tjejer hakade på. Bland annat gick vi alla fyra i gamla pannofixpälsar som våra mammor hade haft! Det var väldigt ovanligt på vår skola som var väldigt snogbbig och ansågs mycket fin!

 2. Intressant det där med MBT-skor. Jag tittade in på sidan och de såg onekligen roliga ut. Lite som en minigungbräda. Intressant det där med klädstil för Informationsmäklaren är lite sur för att jag inte har sparat kläder sedan 70-talet. Det är vintage nu. All stil kommer tillbaka. Det kanske blir hur inne som helst med näbbstövlar och jordskor snart 🙂

 3. Tjaaa..varför inte MBT-skor? Fast nog undrar jag om vi inte blir helt översvämmade med teser om ditt och datt och snart vet man inte vilken väg man ska välja…Sko si eller så…
  Tror jag behåller mina marschkängor jag… 🙂

 4. Jordskorna ser hur sköna som helst ut. Men MBT skorna ser skumma ut, men vi ska prova sådan nästa vecka eftersom de ska ta hem dem i den ena sportaffären. Ska bli spännande att se och känna hur de känns att gå i.
  Ha det bra!

 5. Dessa Jordskor kommer jag också ihåg och de var faktiskt väldans sköna, även jag har haft ett par sådana. Jag blir så nostalgisk, ligger ju några år före dig vad gäller skoltiden *skrattar*, men det som var poppis på 60-talet var, Mantovani (mockaskor), knästrumpor över långstrumporna, twist-kjol och jumperset!!!!! Sååååå roligt att kika på kort från den tiden!!!!
  Kramizzzz

 6. för mig är och har ”jordskor” alltid varit…bara fötter…född o uppvuxen på en ö med väldigt steniga stränder är jag hääärdad nog att se melodifestivalen samt att stritta runt utan skodon…
  🙂

 7. Dessa skor har fått dåligt rykte p.g.a. utformningen på 70-talet. Numera finns de mycket snygga i USA och England. Att gå i dessa skor på hårt underlag är en lisa för benen. Jag hade dessa ombord och kunde vara på däck under lastning i 24 timmar utan att det kändes något i benen. Vanliga skor var en plåga efter en timme. Första veckans användning när vadmusklerna sträcktes var lite jobbiga, men sen glömde man fötterna.
  Så folk med stående och gående arbeten borde testa dessa skor. Sjöfolk, butiksfolk, poliser. tidningsbud etc. Detta är en arbetssko!
  MBT skor är sköna att gå i men jobbiga att stå stilla i.
  Men vem bryr sig hur skorna ser ut i mörkret på en fartygsbrygga?

 8. Kolla earth shoe eller vegan shoes på amerikanska sajter.
  Jag var styrman på 70-talet och hade jordskor och gick vakt på hårda järndäck och blev aldrig trött i benen, trots 24 timmars lastningar. Vanliga skor var en plåga efter en halvtimme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s