Fryshaveri?

Standard

Tänkte bjuda familjen på hjortgryta när de kommer hem ikväll. Så jag gick in i förrådet för att ta upp lite kött ur frysen igår kväll. När jag öppnade frysboxen kände jag genast att något var fel. Väldigt fel.

Det strömmade ingen kyla mot mig från den öppna frysen. Jag flyttade en bit högrev som låg ivägen – den var mjuk. Vid närmare eftertanke var det ingen is eller frost på väggarna i frysboxen, däremot sipprade det lite vatten så fint utmed sidorna. Lyfte på påsen med lingon – det rann lingonsaft om den.

Paniken infann sig. Vad ska jag ta mig till? Frysen är välfylld med både hjort- och kalvkött för sisådär 7 000 kronor. Utetermometern visar 7 plusgrader, frysen i köket är proppfull. Familjen och bilen på vift. Hjälp!
Jag klämde runt lite bland köttklumparna och påsarna med färs och plockade upp två påsar som tinat rejält. Det andra kändes OK. Stängde igen locket direkt och drog på infrysningsläge.

Lugn och fin nu….andas  djupt och tänk. Vad kan jag göra klockan åtta en fredagkväll? Inget. Ringde Kärleken. Han suckade djupt och undrade om det var säkert att spismannen inte varit ute i förrådet sist 😉 Saker och ting har ju en förmåga att gå sönder i hans närhet…..Jag lovade att så inte var fallet.

Vi enades om att låta frysen stå i fred över natten. Om det var kris i morse skulle familjen sätta sig i bilen och åka hem genast så att vi hinner ut till någon vitvarubutik och handla ny frys. Jag åtog mig att googla efter en lämplig modell och att boka släpvagn.

Inatt har jag sovit riktigt dåligt. Jag har drömt om hjortstekar som krupit runt av sig själva och pingviner på Nordpolen. Ett tag vandrade jag runt i ett hus där allt gick sönder så fort jag tog i det. Kokade kaffe – poff, där exploderade kaffebryggaren, tog ut juice ur kylskåpet och hela skåpet smälte ihop till en liten hög. Riktigt livat blev det när jag skulle tvätta och luckan öppnade sig mitt under centrifugeringen och blöta kläder kastades runt i hela huset 🙂

I morse gick jag in på försiktiga steg i förrådet och öppnade frysen. Det var kallt och is på väggarna. Inget mjukt kött. Jag stängde locket snabbt som sjutton och drog en djup suck av lättnad. Ingen akututryckning idag alltså. Men det är nog bäst att vi byter ut den gamla frysboxen snarast. Och kanske lika bra att ta alla andra vitvaror samtidigt. Törs ju inte sätta igång tvättmaskinen om det ska börja fara runt kalsonger och strumpor i hela huset 🙂

Och någon hjortgryta blir det inte till kvällen – jag vill inte öppna frysen i onödan. Det får bli småpizzor istället. Och så håller jag alla tummar jag har för att kalvfiléerna till nyår ligger i den andra frysen.

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

12 responses »

 1. vilka äventyr du har haft! Måste erkänna att jag fick ett gott skratt när jag läste ditt inlägg 🙂 även om du säkert haft det tufft! Sorry!

 2. Märkligt – jag förstår precis. Blir också stressad av när saker omkring mig går sönder – det oförutsedda, det som sätter käppar i hjulet, det som kan bli dyrt.
  Hoppas ni löser det snabbt och jag skulle nog satsa på en ny frys – om det inte är vajsing med eltillförseln alltså!!

 3. Ja jag blir superstressad av sånt här…vet inte om det är vetskapen om allt extra jobb det medför som gör att det blir så jobbigt. Trots allt så handlar det ju bara om materiella ting – men jag har svårt att hantera det ändå.
  Jag skulle tro att man kan få ersättning för ev. förstört kött via hemförsäkringen, men att prata med försäkringsbolag är också något som stressar mig, så det blir jag inte lugnare av direkt.
  Som tur var fanns kalvfiléerna i den andra frysen, alltid nå’t!

 4. Men har era vitvaror börjat göra uppror en i taget hos er eller vad? Börjar se ut som en vitvarukonspiration – eller är det spismannen som vill ha mera jobb? 😉

  Har en kollega på jobbet som fått byta ut en sak i taget den senaste tiden också, det verkar nästan som om en grej pajjar så hänger de övriga på..
  Tur att frysen gick igång igen iallafall!

 5. Det blir väl så när man skaffar det mesta vid samma tillfälle….Men frysboxen är nog 19-20 år, så det är inte så konstigt att den inte vill längre. Jag är glad så länge tvättmaskinen inte kastar kalsonger efter mig 🙂 Fast den är bara två år, så förhoppningsvis dröjer det…

 6. Jösses, vilken pärs..stackare!! Jag skulle ha fått spel direkt!! Önskar dig ett gott nytt år så här i förväg Prudie då jag har för fullt upp att hinna blogga före nyår/kramar!

 7. Ja, usch, det där lät inte kul.Så fint kött vill man ju inte att de ska bli förstört.Skönt att den orkade med i alla fall den gamla frysen *kram till dig*

 8. För det första ring en annan spisman om ni ska göra något med vitvarorna.
  För det andra skulle du kunna ställt till med ett hejdundrandes kalas med allt vad du hade i frysen. Misstänker att en eller annan bloggare skulle dyka upp för att äta en eller annan hjort eller kalvköttbit.
  Jag kan förstå din stress inför att allt detta som ni fyllt eran frys med. Att det skulle gå till spillo. Försäkringsbolagen ersätter inte särskilt mycket då frysen havererar.
  Ha en fortsatt skön lördag!

 9. Ohhhh vilken mardröm att få den synen när man lyfter på fryslocket. Sen att behöva brottas med dessa drömmar hela natten, det låter inget vidare. Men som sagt, säkerligen bäst att införskaffa en ny box, men det var ju tur ändå att den satte igång igen så att inte allt blev förstört!!!!!!! Usch, känns nästan som om jag måste gå ner i källaren och kolla vår frysbox!!!!!!!
  Kramizzzzzzz

 10. Kunde faktiskt inte hålla mig för skratt när jag läste inlägget trots att det är tufft när nästan alla maskiner får ”spatt” nästan samtidigt…tur att ”centrifugen” håller sig i skinnet iaf 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s