Ondskan

Standard

Har ägnat kvällen åt en studie på nära håll av Ondskan.

15 har haft drama som elevens val även den här terminen och i kväll var det dags för avslutning och uppspelning. Teater är en av 15:s favoritsysselsättningar och det har varit flera kvällar som den här genom åren. Men den här kvällen var den absolut sista. Hon går i nian, i vår är det inget drama på schemat och sedan är det oåterkalleligen slut.

Spänningen var stor när vi åkte hemifrån. Hur skulle det bli? Stolarna i 15:s aula är garanterat träsmaksframkallande. Skulle vi få ont i baken efter 10 minuter? Och skulle vi höra vad de ibland väldigt fnissiga och nervösa skådisarna sa?

Det blev en toppenkväll! En klurig detektivhistoria med en mycket oväntad twist på slutet, Hans och Greta i modern tappning, ett drama om sex små mördarsniglar som jagades av en galen representant från Anticimex och så Ondskan då.

15 och hennes kompisar hade lyckats att fånga hela handlingen i Jan Guillous bok och koncentrera den till 30 minuter. De textade duktigt så att replikerna gick fram även utan mikrofon och när en av tjejerna fick en diabeteskänning på slutet och var tvungen att ledas ut så grejade de det med. En annan tjej hoppade in och visserligen läste hon innantill i manuset – men hon gjorde det jättebra.
15 spelade Marja – flickan som jobbar i köket på internatskolan och som har en liten kärleksaffär med huvudpersonen Erik. 15 hade filat på den finlandssvenska brytningen i flera veckor (det kommer att bli väldigt konstigt att höra henne prata som vanligt igen) och gjorde väldigt bra ifrån sig. Lite stolt blir man allt….

Applåderna varade länge och biljettintäkterna går oavkortat till pizzalunch för eleverna. Det är de väl värda!

Vi gick därifrån med ett litet vemod – det var sista dramaföreställningen för oss i 15:s skola. En skola som är alldeles otroligt bra och har passat 15 som hand i handske. Snart är det dags att gå vidare till gymnasiet. Förhoppningsvis blir det också lika bra.

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

5 responses »

  1. Vilka trevliga och bra aktiviteter din femtons skola verkar ägna sig åt! Så borde alla skolor vara! Den kreativa biten är otroligt viktig och våra ungdomar lär sig på många olika sätt! Förstår att det blev en givande kväll.
    Kramar!

  2. Häftigt med en skådis i familjen ungdomarna fixade de små fadäserna galant ser jag…17 har också varit med i en teatergrupp och det var enormt roligt att gå på föreställningarna!
    Ha det!

  3. Min tvåa spelade teater hela högstadiet och det var alltid lika roligt att se deras skådespel, så himla duktiga. Två av hans skådespelande kompisar gick vidare till teaterlinjer på fastlandet, och min son ville egentligen också det, men gick en annan väg. Tror att ungdomarna lär sig jättemycket genom att delta i såna aktiviteter på skolan. Att kunna uttrycka sig och agera är mycket värt för deras självförtroenden i framtiden.
    Ha det. Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s