Fastbränd

Standard

Surfade lite planlöst på Aftonbladet en stund innan det var dags att åka hem från saltgruvan. Hamnade av en slump på den här artikeln och insåg ganska snabbt att det är en bra beskrivning på mig och mitt arbete just nu.
Utbränd har jag faktiskt varit en gång – en liten, grå, rykande askhög var ungefär vad som fanns kvar av mig i början på oktober för fem år sedan 🙂 Men jag klarade att ta mig tillbaka – till ett, i mina ögon iaf, mycket bättre liv.

De senaste veckorna har jag känt en del varningstecken – varningstecken som jag numera tar på allvar. Direkt. Jag har analyserat och vänt och vridit och funderat på mitt liv. Men jag har inte hittat någon rimlig, stressrelaterad, förklaring till varningssignalerna. Jag har inte riktigt kunnat förstå varför jag sover dåligt, varför jag ibland känner mig så låg och håglös inför det mesta (gloomy, som Ior skulle sagt), varför jag kan bli så sanslöst irriterad på småsaker och varför jag tycker att jag bara springer och springer utan att något blir gjort.

När jag läste checklistan kunde jag i stort sett nicka instämmande på varje punkt. Jag är fastbränd! Efter nio år på samma företag är det kanske dags att gå vidare? Men till vad? Vad vill jag? Vad är jag bra på? Vilka är mina drivkrafter? Det är väldigt mycket att fundera på…..Men faktum är att tankarna började på att röra sig i en annan riktning – det var något som föll på plats. Sedan får vi se vad det blir av det. Men det är fastbränd jag är. Helt klart.

Annonser

About pruddelutt

Jag föredrar att se livet från den ljusa sidan och försöker alltid (oftast) att möta tillvarons prövningar med ett skratt. Älskar att resa och upptäcka nya platser, tycker om god mat, tar mig gärna ett glas single-malt whisky och tycker att inget är så allvarligt att man inte kan skoja om det - bara man gör det på rätt sätt. Gift sedan den grå forntiden (1986) med min kärlek sedan universitetsåren. Vi har två ungdomar 22 (utflugen pojkvariant) och 20 (flickvariant som flyttar till hösten).

12 responses »

 1. Intressant artikel måste jag säga! I samband med vår omorganisation valde jag att byta arbetslag och att hamna på en helt annan plats. Jag kände nämligen att mitt arbete var så tryggt och välbekant att det höll på att bli rejält tråkigt. Inget kändes speciellt kul eller inspirerande som det gör nu. Jag höll nog på att bli fastbränd jag med. Men har man arbetat i tio år på samma arbetsplats och samma arbetslag så behövde i alla fall jag en rejäl förändring!

  Hoppas att du hittar något alternativ eller en lösning på hur du kan gå vidare!

  Kram!

 2. Kan det här vara något?
  Ledig tjänst: Anställning som MOR

  Mor har en central roll i Familjens ledning

  Du får ansvar för följande områden:

  – Organisation och Ledning
  – Transport
  – Inköp
  – Vård och Omsorg
  – Verkstadstjänster
  – Andra förekommande uppgifter

  Lön: 0 kronor

  Semester: Anställningen kräver att man är tillgänglig året om. Eventuell korttidsfrånvaro måste avtalas långt i förväg. Eventuella tilläggsjobb kan avtalas, om det förbättrar ekonomin i Familjen och inte kommer i konflikt med övriga uppgifter som Mor gör.

  Avgörande krav: Honkön.

  Önskvärt: Egen förmögenhet. Tillgång till semesterställe som kan passa för Familjen.

  Kvalifikationer:

  1. Körkort. Du ska kunna köra eget fordon med defekt klimatanläggning genom tät trafik, medan du lyssnar till spädbarnet (eller maken) som gallskriker i baksätet samtidigt som de äldre barnen bråkar högljutt. Du bör kunna koncentrera dig på att köra medan du sjunger ”Imse Vimse Spindel” och du måste veta var alla offentliga toaletter finns. Du bör ha erfarenhet av att vänta utanför stallar, ishockeyrinkar, klubblokaler och diskotek sena kvällar.

  2. Inköpschef. Du ska göra inköp och planera menyer för envars aptit i minst 18 år framöver samt för makes smak i evighet. Det krävs produktion av egen mjölk till nyfödda, och det krävs ofta att det skall göras middag till många personer.

  3. Administratör. Du blir direkt ansvarig för ekonomisk långsiktsplanering, budget och ekonomisk uppföljning, budgetkontroll, fakturakontroll, klagomål och förhandlingar. Hantering av festarrangemang och inköp till samtliga födelsedagar (inkl. egen) och jubiléer, skolavslutningar, begravningar o. dyl.

  4. Vård och omsorg. Du ska kunna fungera utan sömn upp till sex dygn, samtidigt som annat arbete skall utföras som vanligt. Du måste vara duktig att vårda patienter tidiga morgnar och sena kvällar. Färdighet i fläckborttagning ses som extra merit i denna kategori.

  5. Småbarnspedagog. Du måste kunna citera alla berättelser om Nalle Puh och Smurfarna samt ha kännedom om allt som är skrivet om dinosaurier, hästar och ABBA. Färdighet i att göra halskedjor av makaroner och tandtråd är ett krav.

  6. Skräddare. Du ska kunna designa och sy kanindräkter och fantomdräkter till speciella tillfällen samt givetvis kunna sy i knappar, fålla, laga och stryka och pressa.

  7. Frisör. Du ska kunna upptäcka och behandla huvudlöss, ta bort tuggummi från hår och klippa en rak pannlugg medan du får en ström av glåpord. Kännedom om flätning, hårfärgning och herrfrisering ses som en merit.

  8. Cykelreparatör. Du måste vara förtrolig med alla aspekter av underhåll av cyklar, inkluderat montering och demontering av stödhjul. Du ska också kunna laga cykelslangar på en campingplats. Godkänd kurs i första hjälpen är obligatoriskt.

  9. Veterinärassistent. Du ska kunna vakta och uppfostra ett varierat urval av husdjur (efter att ägarna har tröttnat på dom).

  Ofta förekommande utfodringar och rengöringar av burar ingår i de dagliga arbetsuppgifterna. Du måste vara duktig i att hantera djurrelaterade grannkonflikter och tidvis utföra begravningar.

  10. Målare och Interiörarkitekt. Du bör vara van vid att ta bort klibbiga saker och klotter från dörrar och tapeter. Det är en stor fördel om du kan måla taket medan du gör middag.

  11. Växeltelefonist. Du ska kunna hålla en diskussion i gång i telefonen medan ett barn klamrar sig fast i ditt ben och ett annat hamrar på en konservburk med en träslev. Du ska kunna utfodra tonåringar som mest pratar i telefonen med näringsrik mat så att de undviker total utmattning.

  12. Trädgårdsmästare. Du bör kunna starta gräsklipparen, hantera trädgårdsredskap och hålla krukväxterna vid liv. Du ska kunna numret till giftinformationen, och du ska hålla dig uppdaterad på de nyaste metoderna inom kompostering, beskäring av buskar, förkultivering och kapning av träd. Du måste veta var varenda död mus ligger begravd.

  13. Underhållningschef. Du ska kunna koordinera diverse sportarrangemang via telefon och ha en personlig kontakt med lärare och aktivitetsledare. Du kommer att bli uppmanad att träna lagspel i alla sorters väder, och uppmuntrad att gå in i häftiga diskussioner med motståndare. Inköp och underhåll av utrustning krävs. Sökanden måste också kunna arrangera fester, baka kakor och hitta på lekar där alla vinner.

  Du får självklart ansvar för julfirandet.

  Ring om du är intresserad! 😀

 3. Ligger mycket i det du säger, men å andra sidan så är det ju inte så lätt att få till det. Jag hade tur, jag gjorde själv ett byte av arbetsplats efter 13 år på samma ställe och det är det bästa jag har gjort. Inom samma yrke men med en helt ny personalgrupp så blev det superroligt igen.
  En stor fördel är att du pratar om det och inte bara fortsätter och sen bara mår sämre och sämre.
  Hoppas att du får till det!!!!!!!
  Kramizzzz

 4. Det är tur att du har det bra hemma så att allt inte är skit. Så att du kan tanka energi där medan du tar dig en funderare på vad du ska göra för att komma loss från stekpannan. Kram

 5. Der är bra när man ser dom tidiga tecknen som oftast visar sig tydligt, men som i alla fall jag har svårt att erkänna.
  Att ha en lista att bocka för i är väldigt bra annars sitter man där en vacker dag och undrar vad som hände.
  Ha en fin tisdag nu.
  Kram 🙂

 6. Starta eget. Det behöver inte vara något som Du är bra på, det kan vara något som Du är intresserad av och tycker är roligt, då lär Du dig – och blir bra på det.

 7. Sunt att du börjar fundera.Du har ju varit med förr, och känner kanske till signalerna bättre nu.
  Vet man någonsin vad man vill bli?Jag går omkring och undrar lite då och då 🙂
  Lycka till med sökandet 🙂

 8. Den där känslan har jag också haft, framför allt i det jobbet jag hade innan jag kom till mitt nuvarande jobb. Och jag sökte annat, gång på gång, internt och externt, men kom ingenstans. Och sedan en dag lyckades jag via en kontakt. Jag tror att ett problem är att kreativa människor vill vara det: kreativa. Efter några år i samma jobb tröttnar man. problemet är att man också inser att andra jobb kan också vara trista. I mina första jobb tröttande jag snabbt efter några månader. Slutligen konstaterade jag att det ingår en viss seghet i varje jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s